Bell House Project Part I

The Bell House project in North Center was a complete main floor overhaul. Our clients moved into this beautiful home after being in a two bedroom condo which allowed us to start almost from scratch. The design direction from the client was to: create a bright, family-friendly, cohesive vibe throughout all of the spaces. We did some painting and light fixture updates on the second floor and basement office, but the bulk of the work was targeted in the entry, formal living, kitchen, eat-in kitchen, family room and mudroom. Part I of the Bell House Project Reveal will feature the formal living room and entry. Stay tuned for Part II coming soon!

DSC_7914 petra ford final.jpg

BEFORE - FORMAL LIVING ROOM

zG3sXXdERg+gF9qcsnOYlQ.jpg
The previous owner used a neutral green paint color on the walls and had several patterns competing for attention in the space. The drapery hardware was also mounted on the window casings which drew your eye down and didn’t play up the beautifully tall ceilings.

The previous owner used a neutral green paint color on the walls and had several patterns competing for attention in the space. The drapery hardware was also mounted on the window casings which drew your eye down and didn’t play up the beautifully tall ceilings.

Nothing is more exciting than seeing a room empty, just before the transformation starts!

Nothing is more exciting than seeing a room empty, just before the transformation starts!

AFTER - FORMAL LIVING ROOM

The transformation included Benjamin Moore’s Simply White on the walls to warm and brighten things up. To create the best use of the space for entertaining, we centered the sitting area on the fireplace and brought in these beautiful blue velvet swivel chairs for contrast. We intentionally decided against window treatments thanks to the privacy that the foliage created outside, but also to allow the abundant natural light to pour in through this large window.

The transformation included Benjamin Moore’s Simply White on the walls to warm and brighten things up. To create the best use of the space for entertaining, we centered the sitting area on the fireplace and brought in these beautiful blue velvet swivel chairs for contrast. We intentionally decided against window treatments thanks to the privacy that the foliage created outside, but also to allow the abundant natural light to pour in through this large window.

BEFORE - ENTRY

Given the open concept of the main floor, the entry is visible from just about every space at the front of the house. This space needed a face lift and the client was jazzed about the potential to make a statement as soon as someone walks in.

Given the open concept of the main floor, the entry is visible from just about every space at the front of the house. This space needed a face lift and the client was jazzed about the potential to make a statement as soon as someone walks in.

AFTER - ENTRY

This marble, black and white patterned tile was just the ticket. It’s classic, yet playful and tied in perfectly with the matte black light fixture. We also decided to paint the door nearly black to break up all the white in the space for a truly stunning first impression.

This marble, black and white patterned tile was just the ticket. It’s classic, yet playful and tied in perfectly with the matte black light fixture. We also decided to paint the door nearly black to break up all the white in the space for a truly stunning first impression.

Another view of the front portion the house completely transformed!

Another view of the front portion the house completely transformed!

Stay tuned for Part II of the reveal coming soon!